Pitanje:
Zašto su stare LEGO kockice lomljivije od novih?
jfyelle
2011-10-26 08:06:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moje vintage LEGO setove (oko 1980.) teško je razviti. Neki su komadi skloni lomljenju. Je li se plastični recept s vremenom promijenio ili se cigle jednostavno razgrađuju?

Zaboravili ste pitati, zar ih niste zalijepili?
Nemam odgovor, ali osjećaj Llegosa danas (2014.) nije isti kao kad sam bio dijete (1970-ih). Danas se cigle "klize" (dinamičko trenje), dok su moje stare cigle "čavrljale" (statičko trenje lijepi i klizi) i kliktale kad ste ih pritisnuli. Moj je osjećaj da novije opeke imaju više fleksibilne plastike, ali možda je samo površina glađa zbog boljih tolerancija obrade.
Jedan odgovor:
#1
+17
Joubarc
2011-10-26 09:00:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tvrtka LEGO prešla je na ABS 1963. godine, cigle proizvedene prije toga imaju izrazito drugačiju kvalitetu.

Međutim, ako su vaši setovi iz oko 1980. godine, trebali bi koristiti ABS već i ne bi trebalo biti razloga da se plastika razlikuje.

Druga moguća objašnjenja bili bi loši uvjeti skladištenja (možda previše toplo, izravna sunčeva svjetlost) ili masnoća koju je set možda napravio samo jednom . Zapravo, ABS opeke postižu optimalnu snagu kvačila nakon što su sklopljene / rastavljene otprilike 8 do 10 puta, pa ako ste samo jednom izgradili set i ostavili ga (na primjer za prikaz), tada cigle su zapravo još uvijek previše novi i prečvrsto se spajaju.

Gah, misliš da moram povući sve svoje LEGO modele iz Ratova zvijezda i obnoviti ih nekoliko puta? Neeee!
Hvala na odgovoru! Moji lego blokovi temeljito su korišteni. Čini se da su izgubili svu elastičnost koju su imali. tj. lomim nokte na njima. Noviji lego setovi su mekani i nježni te se ugodno poništavaju ...
ABS nisu nužno ista formula. Mnogi aditivi su se pojavili na tržištu posebno u borbi protiv UV zračenja i pucanja.
Zapravo sam samo provjeravao svoje CA opeke i one su mekše od mojih starih ABS dijelova.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...