Pitanje:
Imaju li tvrtke koje proizvode prilagođene oblikovane LEGO dijelove zakonsko pravo na to?
Purag
2011-10-27 12:01:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vidjeli smo (ili sam vidio, s obzirom da sam član nekoliko popularnih web lokacija obožavatelja BIONICLE), uzbunu od prilagođenih tvrtki za kalupiranje - to jest, tvrtki koje stvaraju vlastite LEGO dijelove.

Moje pitanje je jednostavno jesu li takve stvari legalne, jer znam da je LEGO vrlo usko povezan sa pravnim pitanjima.

[Ova tema o LEGO-alternativama] (http://bricks.stackexchange.com/questions/256/alternatives-products-compatible-with-lego/257#257) mogla bi biti zanimljiva i vama. Ima ih puno, pa se čini da je legalno (ali ja nisam pravnik).
Tehnički: ovo je izvan teme (nema pravnih pitanja o razmjeni stekova)
@Erik: Koliko znam, to nije politika za cijelu JI. Iako obično nisam ljubitelj pravnih pitanja o SE, postoje vrlo jasne i konkretne sudske presude u više jurisdikcija o ovom točno pitanju. (Mislim da se moglo pitati bolje - možda „Kakav je status paketa Lego cigle?“ Možda bih kasnije pokušao napraviti bolju obradu.)
Pet odgovori:
#1
+11
oezi
2011-10-27 12:22:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

iz unosa na njemačkoj wikipediji (prevedeno s mojim lošim engleskim vještinama):

  • Savezni sud Njemačke otvorio je tržište za LEGO cigle u prosincu 2. 2004.
  • Europski sud pravde odlučio je u rujnu 2010. da se LEGO-kockice mogu kopirati jer više nisu zaštićene patentima

pa barem u Europi čini se da ne postoji problem u proizvodnji prilagođenih cigli i točnih kopija LEGO-cigli.

Malo gluposti - "točne kopije" uključivale bi "LEGO" u sitnom tisku na vrhu klinova. To vam nije dopušteno.
#2
+7
jfyelle
2011-10-27 19:24:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

LEGO je multinacionalna korporacija. Patenti, zakoni i propisi razlikuju se u različitim zemljama. Štoviše, u mnogim slučajevima, čak i ako postoji operacija koja je prepoznata kao ilegalna, izvršenje može biti teško postići.

Kao rezultat toga, postoji mnoštvo kompatibilnih marki i klonova (lažni LEGO). Postoje i rubni slučajevi umjetnika koji prodaju dijelove po mjeri po mjeri, itd.

Prema najnovijoj sudskoj praksi

  • 17. studenog 2005. godine, Vrhovni sud Kanade podržao je pravo Mega Bloksa da i dalje prodaje proizvod u Kanadi. To učinkovito omogućuje prodaju Lego kompatibilnih ciglarskih sustava u Kanadi
  • 14. rujna 2010., presudom Europskog suda pravde Lego je izgubio zaštitu zbog dizajna opeke.

Više o tome na wikipediji članak o megabrandu

#3
+6
Joubarc
2011-10-27 12:29:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kao što kažete, LEGO ima vrlo problema s pravnim pitanjima, pa ako je prilagođeno oblikovanje u potpunosti ilegalno, vjerojatno ne bismo vidjeli takve tvrtke ili možda samo u nedostupnim zemljama.

Sad, LEGO mogu biti uski s pravnim pitanjima, ali s druge strane znaju biti dobroćudni kad im to koristi. (Uzmite u obzir otvorenost oko različitih sustava Mindstorms, na primjer.)

Ovdje je ključno da LEGO vrlo štiti vlastiti brand i imidž, ali sve dok to ne narušite, vjerojatno ćete biti u redu. U slučaju prilagođenog oblikovanja, to znači da ne možete izraditi nijedan dio koji LEGO izrađuje ili je sam izradio, i naravno da se uopće ne možete pretvarati da je LEGO.

I tada se morate nadati da vas LEGO ne želi kopirati, ali čak i tamo mogu se lijepo igrati ako smatraju da je to najbolje za njih. Za primjer uzmimo razvoj vlaka Emerald Night. Kad je LEGO počeo razmišljati o tome, nisu proizvodili velike kotače; ali jedan od obožavatelja koji su sudjelovali u radionici donio je sa sobom Big Ben Bricks kotače za vlak, a pokazujući LEGO sjajne modele koje su mogli sa njima graditi, uspjeli su da LEGO promijeni svoj položaj i proizvede neke veći kotači.

Je li LEGO razgovarao s Big Benom Bricksom ili o čemu se moglo razgovarati u tim razgovorima, nije poznato; ali možete primijetiti da Big Ben Bricks još uvijek postoji iako LEGO zna za njih. Štoviše, LEGO ne proizvodi sve veličine koje BBB radi, čak i tada u ograničenom broju i samo u količinama (uvijek 4 regularna i 2 rolete zajedno), tako da vjerojatno LEGO pokušava ne ometati previše BBB.

Na neki način, mislim da je LEGO vrlo svjestan da ove tvrtke popunjavaju prazninu koju same ne mogu ili ne žele. Kao takvi, sve dok ove tvrtke igraju lijepo, LEGO zna i bolje nego da ide za njima.

Kao što drugi odgovori s pravom ističu, možda LEGO ionako ne može učiniti puno oko toga.
#4
+3
Zhaph - Ben Duguid
2011-10-27 12:49:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

(ja nisam pravnik)

Sada je ključno da osnovni dizajn cigle (zavrtnji na vrhu i cijevi ispod) više nisu obuhvaćeni patente , a to je kako mega-blokovi et. svi su uspjeli preživjeti i stvoriti "LEGO kompatibilne" komponente - bez toga bi ih LEGO potpuno skinuo.

Ono što onda ostaje su autorska prava i zaštitni znakovi LEGO logotipa, formulacija itd., i zaista "osnovna cigla" u nekim zemljama. ( Lego Fair Play). Koliko daleko idu s provođenjem toga, nisam siguran, a vi biste trebali razgovarati s onima poput Big Ben Bricks-a i provjeriti imaju li izričite sporazume.

#5
+1
JW8
2011-11-04 08:55:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Iz Wikipedijskog članka Lego Grupe:

LEGO Grupa pokušala je zaštitni znak "LEGO Indicia", šibani izgled LEGO cigle, nadajući se zaustaviti proizvodnju Mega Bloksa. Dana 24. svibnja 2002. godine, Savezni sud Kanade odbacio je slučaj tvrdeći da je dizajn funkcionalan i stoga ne ispunjava uvjete za zaštitu žiga [4]. Savezni prizivni sud odbio je žalbu LEGO Grupe 14. srpnja 2003. [5]. U listopadu 2005. godine, Vrhovni je sud jednoglasno presudio da se "Zakon o zaštitnim znakovima ne smije koristiti za ovjekovječivanje monopolskih prava koja uživaju patenti koji su već prošli". i smatrali su da Mega Bloks može nastaviti proizvoditi svoje cigle.

Kao što su spomenuli drugi plakati, druge su tvrtke ograničile ili odbacile Legoova prava da natjeraju konkurente. Prema mojem osobnom zapažanju, Lego je povećao napore na licenciranju popularnih filmova (Ratovi zvijezda, Indiana Jones, Harry Potter, itd.) Kako bi poboljšao svoju konkurentnost protiv Lego klonova.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...