Pitanje:
Od kakve su plastike izrađene LEGO kockice?
mikl
2011-10-26 17:19:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prilično je očito da su Lego kockice izrađene od plastike, ali postoji mnogo vrsta plastike.

Je li recept za LEGO kockice od plastike tajna?

Vrlo slično http://bricks.stackexchange.com/questions/155, ali potencijalno dovoljno različito;) To pitanje napominje da su prozirne cigle izrađene od različite vrste plastike.
Dva odgovori:
#1
+30
Joubarc
2011-10-26 18:02:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zapravo, to ovisi o dijelu.

Većina dijelova doista je ABS jer je vrlo čvrsta plastika, ali ponekad nije prikladna ili je potpuno nemoguće koristiti. Vidio sam prezentaciju o problemima kvalitete koju je održao zaposlenik LEGO-a u LEGOworldu prije nekoliko godina, a koliko se sjećam koristilo se između 10 i 20 vrsta plastike. Sjećam se sljedećih:

  • ABS (akrilonitril butadien stiren) za većinu uobičajenih opeka
  • PC (polikarbonat) za prozirne opeke, jer ABS ne može biti proziran. S druge strane, dijelovi polikarbonata imaju previše trenja u dodiru s drugim dijelovima polikarbonata, što ih čini izuzetno teškim za rastavljanje. LEGO dizajnerima je zabranjeno da se neki dijelovi računala sastave u modele.
  • Guma za gume i gumene stvari - to je pomalo očito
  • Manje čvrsta plastika ( ne mogu se sjetiti imena) za dijelove koji su podložniji savijanju, na primjer tehničke grede bez nosača.
  • Od 2018. biljni elementi izrađivat će se od polietilena koji dolazi iz šećerna trska.

I popis se nastavlja. Znam da prezentacija nije objavljena u javnosti, ali neki su ljudi slikali, pa ću je, ako je ikad vratim, dodati vezu.

EDIT: još uvijek je ne mogu pronaći, ali znam dao ga je na LEGOworldu 2006. Bjarke Schønwandt koji je u to vrijeme bio globalni menadžer kvalitete u LEGO-u (možda još uvijek jest, nemam pojma).

"S druge strane, polikarbonatni dijelovi imaju previše trenja u dodiru s drugim polikarbonatnim dijelovima, što ih čini izuzetno teškim za rastavljanje. LEGO dizajneri zabranjuju sastavljanje dijelova računala u modele." Ovakvi detalji su upravo ona vrsta informacija koje tražim na ovoj stranici. Hvala vam!
`Guma za gume` - Stvarno? Stvarna guma za drvo?
@Fredley Iskreno ne znam za to (zaboravio sam da guma može biti prirodna), ali je zasigurno sintetička. Ne zaboravimo LEGO je prvi proizvođač guma na svijetu (u smislu godišnje proizvedenih guma)
Prilično sam siguran da gume nisu izrađene od prave gume, ali neke od elastičnih vrpci koje se koriste s Technic-om mogu biti. Prirodna guma vremenom se razgrađuje, pa me ne bi iznenadilo kad bih saznao da je to još jedan sintetički spoj.
LEGO gume vremenom se razgrađuju. Pa, barem u GBC modulima to rade.
@mikl Doista - većina mojih izvornih crnih gumica se razgradila, iako neki od novijih kompleta imaju drugačiji stil gumice koji se čini nešto čvršći i kružnog su presjeka, a ne četvrtastog.
Polipropilen se obično koristi za lijevane dijelove "žive šarke". Mogu pronaći citat za ovo.
ABS nije samo jedna plastika: on je kopolimer i izuzetno je prilagodljiv promjenom ulaza. Postoje često korištene komercijalne formulacije.
Također vrijedi zabilježiti da je većina klonova polistiren, što je otprilike upola manje i ne može se učiniti tako elastičnim kao ABS.
I ja volim lego: D
Gumeni dijelovi sada su izrađeni od neke vrste butiliranog materijala. Dakle, poprilično sintetička guma.
#2
+10
62Bricks
2012-03-11 05:36:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Prema pismu predstavnika LEGO-a objavljenom na ovom mjestu:

Gume i elastični materijali pronađeni u nekim LEGO setovima proizvedeni su od stiren-butadien stirena ( SBS), materijal koji se često nalazi u zaštitnicima od blata i potplatima cipela.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...