Pitanje:
Koje ljepilo trebam koristiti za trajnu LEGO konstrukciju?
Caleb
2012-01-23 12:11:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nevjerojatna preciznost LEGO dijelova čini ih atraktivnim za izradu preciznih jigova, ali činjenica da se mogu prilično lako razdvojiti nije toliko korisna za ovu aplikaciju. Može li netko preporučiti metode i materijale za lijepljenje LEGO kockica kako bi se stvorili trajni sklopovi?

Radije bih izbjegavao gusta ljepila poput epoksida ili topljivog ljepila, jer sumnjam da bi to moglo otežati dobivanje cigle da se potpuno slože. Mislim da je većina cigli izrađena od ABS plastike, pa pretpostavljam da bi otapalo poput acetona moglo uspjeti za njihovo zavarivanje, ali nikada to nisam probao. Ima li netko iskustva sa lijepljenjem cigle?

Ljepljeni lego? srce mi se slama.
@Kramii čujem te! Kada se LEGO kockice koriste kao igračka, sposobnost njihovog razdvajanja i pretvaranja u nešto drugo bitan je dio iskustva. Međutim, kada se koriste kao alat, činjenica da se mogu prilično lako razdvojiti može predstavljati odgovornost. Nije lako razmišljati o ciglama kao o potrošnoj, a ne o ponovnoj upotrebi, ali kad to učinite, postoji cijeli drugi svijet stvari koje možete učiniti s njima!
Trinaest odgovori:
#1
+49
Zhaph - Ben Duguid
2012-01-23 15:15:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

LEGO grupa nedavno je počela upotrebljavati otapala za "zavarivanje" elemenata (posebno nogu Minifigure na blokove magneta), koji su u većini zemalja u skladu sa zakonodavstvom o drogama prilično snažno kontrolirani u čistom obliku.

Otkrio sam da LEGO uopće ne koristi ljepilo, već otapalo koje zapravo olabavi površinu ABS plastike i omogućuje molekulama da se kombiniraju. Jednom otapalo ispari, iza sebe ostavlja čisto stopljenu površinu bez ikakvih ostataka.

Čitajući dalje o tome, otkrio sam da LEGO koristi dvije vrste otapala. Jedan se zove MEK (metil-etil-keton) i u nekom su trenutku prešli na GBL (gama-butirolakton). Nisam kemičar, pa nisam imao pojma što je to, ali Pročitao sam da su obojica topivi u vodi na određenim temperaturama. Pa sam mislio pokušati olabaviti brtvu između minifig i magneta vrućom vodom.

Međutim, kako su neprozirne LEGO kockice izrađene od plastike na bazi stirena (ABS ), većina ljepila "Plastični cement" ili "Polistiren cement" trebala bi trajno učvrstiti vaše dijelove (jer tipično sadrže ista otapala kao i TLG, tj. MEK / butanon). Kao i kod većine drugih projekata lijepljenja plastike, treba paziti na prozirne elemente, kao i na to da ne koristite previše i da curi preko vanjske strane vašeg modela.

Ovo je za mene bila lijepa referenca-http: //www.mp3car.com/fabrication/93247-best-adhesive-for-bonding-abs-to-abs.html
#2
+25
Jeff Atwood
2012-03-27 05:20:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Da rezimiramo iz niti koju su povezali Major Stackings, zvuči kao Aceton najbolje je opće rješenje, jer topi dijelove dok trajno su povezani kao jedan komad plastike.

Potreban vam je samo aceton, nema potrebe za drugim proizvodima ili ABS čipovima. Dovoljno je četkom nanijeti aceton na oba dijela, spojiti ih i pričekati 5 minuta. Otkrit ćete da su vaša dva dijela doslovno jedan komad. Ne postoji ništa jače za abs plastiku.

Za rekordno sredstvo za uklanjanje lakova za nokte je Aceton, u koncentraciji od oko 70% (vidi Sigurnost materijala navod iz tehničkog lista).

Uređaj za uklanjanje lakova Cutex

Šifra proizvoda: PN 679 (VIJ)
Datum pripreme: 14. siječnja 2000.

Opasne komponente: Aceton, postotni sadržaj: 70,0
CAS broj 67-64-1

100% koncentrirani aceton možete dobiti u željezariji ili u trgovinama ljepote.

Ako vam ne smeta malo dodatnog posla, korištenje topljenog ABS-a vjerojatno je vaš najbolji ulog, samo trebate usitniti malo otpadnog ABS-a u strugotine (na nekima sam koristio veliku svrdlo ABS i vrlo brzo je napravio strugotine), a zatim ih stavite u malo acetona. Igrajte se smjesom dok ne izađe do vaše željene konzistencije. Napravite ga u bočici za brizganje, koristite ga baš poput epoksida ili što već. Na taj je način cijeli radni predmet izrađen od ABS plastike, tako da ne biste trebali imati problema s toplinskim širenjem koje dovodi do pukotina ili razdvajanja kao što je to slučaj s drugim materijalima.

Ako nema t iako čvrsto prianjanje, sam aceton možda neće biti dovoljan, a možete rastopiti malo plastike u otopini acetona za stvaranje punila ili isprobati druga ljepila prikladna za plastiku koja mogu odgovarati prazninama i vezi:

Točno, pod pretpostavkom da su dijelovi koje treba zalijepiti već lijepo prijanjati. Plastični zavarivač i / ili mulj iz ABS-a dobro dođu kada trebate popuniti prazninu, kao što je to često slučaj u izradi carPC-a.

Eksperimentirat ću s nekoliko ovih uskoro i ažurirat će se s mojim rezultatima. Znanost!

Znanost za pobjedu!
Jeff, u svojim eksperimentima, ne zaboravi isprobati [ostale plastike] (http://bricks.stackexchange.com/a/197/56) koje se koriste u proizvodnji LEGO kockica - posebno prozirne elemente; )
#3
+13
Greg
2013-03-15 07:01:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moj sin i ja bili smo jučer u Legoland Discovery Center u Grapevine, TX. Razgovarali smo s LEGO® certificiranim majstorom graditelja. Pitali smo ga i on kaže da LEGO® koristi MEK za trajno lijepljenje njihovih velikih Lego setova (životni vek itd.). Upravo smo završili sa sastavljanjem Volkswagen T1 Camper Van-a. Notorno je poznato da se krov rastavlja, kao što je to uobičajeni lego problem zidova oko vrata koji se često razdvajaju. Pa, MEK koji smo danas dobili od Lowesa POTPUNO smo popravili. Za manje od 3 minute dio je bio VRLO siguran i neće se razdvojiti. Morate raditi brzo, jer to odmah utječe na plastiku. Iskreno, za manje od minute neće se razdvojiti, a ako ih ne sjednete sigurno, spojit će se na mjestu, pa pripazite. Nije trebalo više od VRLO lagane glazure s kistom. PRODAN sam i volio bih da smo to imali prije godina!

Iako je MEK uistinu ono što koriste LEGOland parkovi, imajte na umu da zaista spaja cigle (čak i nemojte nikada razmišljati o rastavljanju modela); i još važnije da su njegovi isparenja opasni.
#4
+11
Jay
2012-10-31 07:55:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nedavno sam za posao morao spojiti puno LEGO.

  • Aceton je oduzimao previše vremena i nije pružio čvrstu vezu.
  • Hobi ljepila na osnovi cijanoakrilata s gustom viskoznošću činila su se najučinkovitijima. Jedini je problem bio kada su se uronjeni u vodu prozirni LEGO prozori zamaglili. (Za sada to rješenje nije ostalo.) Zap a Gap hobi ljepilo nudilo je najbolje rezultate.
  • Ljepilo za vodovodni sustav ABS djelovalo je, ali bilo je teško primijeniti. A ako je primijenjeno previše, plastika se unakazila iznutra prema van.
  • Jeftina ljepila za hobije sve su otkazala zbog snage, a mnogi su unakazili dijelove i često nisu bili dovoljno debeli da mogu ponuditi manipulaciju komadima prije nego što na njega zalijepe ruke. ili vam se slijeva po ruci.
  • Ljepilo za vruće topljenje bilo je neuredno izvan svakog pakla. Ali djelovao je bolje od silikona za brtvljenje krovova.
  • Selleyev napredni brzi zahvat (na bazi vode) djelovao je, bio je jak, ali nije uspio pod vodom. Također je bio previše dugotrajan i neuredan.
  • Također isprobao je Parfix kontaktno ljepilo. Iskvarili su komade.
  • Epoksidna smola u sortama koje se sami miješaju i ručno miješaju nudila je dobru čvrstoću, ali je bila preskupa za posao.

To je sve što sam do sada testirao, vraćajući se na Bunnings i Auto pro.

Posljednje što sam pokušao bilo je ljepilo za zavarivanje plastike za lim i plastiku. Rastopljeni komadi iznutra prema van. Ali jednom postavljen, bio je neuništiv.

#5
+10
Endless Bricks Studios
2014-01-07 02:46:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

MEK je put kojim se ide - to koriste Masterbuilderi u LEGOLAND parkovima. Jednom sam iz Londona u SAD donio model veličine minilanda u svom glavnom koferu koji je bio zalijepljen MEK-om i model je bio potpuno netaknut kad sam stigli na drugi kraj!

Kao što su drugi rekli, JAKO je gadno kad se udiše. Ni ne pomišljajte na to da ga koristite u zatvorenim prostorima bez odgovarajućeg sustava za vađenje (ozbiljno) i ako ga naletite na vaša koža ga odmah isperite. Ako ikad prolijete bocu iz nje, odmah evakuirajte zgradu - vjerujte mi, čak i majstori LEGOLAND-a to čine ako je ikada proliju.

Najjeftiniji način za pronalazak MEK-a koji sam pronašao je otići u kućno skladište ili negdje slično i kupite malo ljepila za cijevi od PVC-a - to je MEK (i to će napisati na oznaci "sastojci").

Pri lijepljenju - treba vam samo malo četkanja na ciglu - najlakše je koristiti štrcaljkom nekog sličnog uređaja staviti ljepilo između svornjaka - zatim nanesite drugu ciglu. Pričekajte nekoliko minuta i prilično je dobro zavaren. Ako lijepite veliku količinu cigle, napravite jedan po jedan red i pričekajte nekoliko minuta između redova. Nemojte ga žuriti ili nanositi previše ljepila jer će se cigle topiti.

#6
+7
beakr
2012-02-03 04:24:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Za svoje lego dijelove koristim malu bočicu Gorilla super ljepila. Ubrizga samo malu količinu kako biste bili sigurni da super ljepilo ne dolazi po svim dijelovima, a također se suši srednjim tempom. Puno ga koristim za lijepljenje svojih malenih taktičkih dijelova na puške nakon što dođu poštom (a to su suludo mali dijelovi) i ljepilo djeluje poput šarma.

#7
+5
Roy Urick
2013-02-03 07:23:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Isprobali smo sve vrste. Otapala ga jednostavno nisu rezala i samo su cigle samo čvršće zalijepila. Najbolje što smo pronašli zapravo se nalazi u željezariji u vodovodnom prolazu.

Oatey višenamjenski cement najbolje je što smo do sada pronašli. Sadrži sva gore navedena otapala, uključujući MEK (koji je usput ili kancerogen ili uzrokuje oštećenje mozga kada se pretjerano apsorbira u tijelo, ne mogu se sjetiti), što dobro djeluje. Dizajniran je posebno za lijepljenje ABS-a.

Nanosimo ga malom zanatskom četkom za boju i zasad je veza trajna i omogućuje dovoljno radnog vremena bez straha da ćete SE zalijepiti za cigle.

I lako se čisti sa 100% acetonom (hardverska radnja stuf ... ne sredstvo za uklanjanje laka za nokte jer nije dovoljno koncentrirano).

#8
+4
Daniel Saban
2012-11-19 11:51:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

MEK je znatno agresivniji od acetona. Ne smije se upotrebljavati u slabo prozračenom prostoru tijekom duljeg razdoblja.

Bilo koji od ovih prijedloga trebao bi funkcionirati, ali pažljivo birajte prema svojim radnim uvjetima.

#9
+4
StratoArt
2014-03-31 07:39:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koristim Kragle za sastavljanje Lego kompleta, ali ne i bilo kojeg uklonjivog dijela ili lego figure. Koristim cijanoakrilatni hobi ljepilo srednje viskoznosti. Samo pripazite da ga ne nađete na prstima i očima.

#10
+4
Cheefachi
2015-02-13 01:01:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dakle, već dugo se pozivam na ovaj post i zaključio sam da je vrijeme da unesem svoja iskustva. Jedna stvar o kojoj mnogi odgovori ne govore je da su različita ljepila dobra za različite svrhe pa će se moj doprinos okretati oko toga.

Malo pozadine. Lego gradim već nekoliko desetljeća, premda sam tek nedavno počeo koristiti ljepilo jer sam počeo stvarati umjetnost i dizajn za druge ljude kroz svoj sporedni posao i gotovo jednoglasno žele nešto trajno. Izrađujem male nježne dizajne (ovdje sam namjerno nejasan jer ne želim izgledati kao da se reklamiram), mozaike i logotipe velikih tvrtki.

Mozaici su izrađeni uzimajući veliku sivu osnovnu ploču i stavljanje jednog sloja ploča na njega (klinovi). Za ovu aplikaciju koristim 100% čisti aceton. Uzmem malu četku, umočim je u aceton i nanesem četkicom na mali dio osnovne ploče i stavim ploče mozaika prije nego što se osuši. Odlično ostajete zajedno, a ako ne koristite previše, neće prokrvariti i pokvariti izgled mozaika.

Za logotipe i male dizajne koji su ugrađeni klinovima (koji pokazuju glatku površinu poput zida od opeke), aceton je strašan. Budući da topi ABS plastiku i nije viskozna, prolazi duž rubova cigle stvarajući mrlje koje ne izlaze. Krajnji rezultat izgleda loše, posebno u onim područjima gdje postoji povezanost između 2 cigle kontrastne boje. Isprobala sam i hobi ljepilo (Testorov cementni ljepilo) i rezultati nisu bili sjajni, ali iz različitih razloga. Ovo ljepilo je vrlo viskozno, ali kada se nanesete, slijedi tanke niti ljepila koje trebate očistiti prije nego što se osuši. Kad cigle stisnete (vrlo čvrsto prianjaju), ljepilo isprska, a ako ga obrišete, pokvariće sjajnu površinu opeke. Ta i ta stvar toliko smrdi da ti pozli. Ono na čemu sam se dogovorio jest ono što je Jay gore spomenuo: Zap-A-Gap . Dovoljno je viskozan da ne trči, ne razrjeđuje se na niti, ne miriši ni približno toliko loše kao ostali ljepila i suši se jako, jako jako. Stavio sam malu količinu na stražnju stranu cigle tako da prednja površina izgleda netaknuta. Upravo sam završio logotip od 30 "kvadrata s Lego okvirom i mogu podići komad iz okvira bez ikakvog davanja. Ipak tražim bolje rješenje, ali Zap-A-Gap je najbolji za to.

Oprostite na dugom postu, nadam se da ovo pomaže!

#11
+3
Nathan
2012-01-23 22:15:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Imao sam puno sreće koristeći Gel Super ljepilo. Stvarno se kontrolira i ne suši se na brzinu.

#12
+1
Ben
2014-03-24 04:00:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Krazy Glue djeluje, ali nikada ne bih zalijepio svoj lego, osim ako ne budu minifigure koje ih održavaju u dobrom stanju :)

Ne Kragle! ;)
#13
+1
user3579
2014-03-27 21:36:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zanima me bi li E6000 (dostupan u bilo kojoj zanatskoj trgovini) radio. Puno ga koriste u vrlo skupim lutkama za ponovno rođenje kako bi na neodređeno vrijeme osigurali oči itdOva pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...