Pitanje:
Kako se osnovna cigla mijenjala tijekom godina?
Erik Olson
2011-10-26 02:12:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Osnovna opeka 2x4 ima mnogo verzija. Primjerice, moderni ima tanji zidovi i smiješne cijevi u usporedbi s opekom iz ranih 1980-ih. Kakve su se promjene promijenile tijekom godina i kako su utjecale na izgradnju?

Jedan odgovor:
#1
+19
oezi
2011-10-28 19:46:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ne mogu pružiti popis svih manjih promjena, ali mogu barem reći najznačajniju promjenu napravljenu u povijesti osnovne 2x4 opeke (koja se odnosi i na sve ostale opeke i dijelove):

Općenito, nisu napravljene bitne promjene : potpuno nova cigla i dalje se uklapa s onom od prije 1963. sve dok se celulozni acetat nije previše deformirao tijekom starenja ( što je glavni razlog zašto su prešli na ABS, robusniji je, otporan na ogrebotine i ne deformira se tako lako).

Glavna "promjena" koja stvarno utječe na izgradnju je neprestano poboljšavanje preciznosti u proizvodnji - to se događa cijelo vrijeme, tako da nema smisla na vremenskoj traci. Učinak je jednostavan: bolje uklopljene cigle poboljšavaju stabilnost vaše konstrukcije.

* Prozirne cigle sastoje se od polikarbonata, osovine se sastoje od poliamida

Iz patenta (http://i.stack.imgur.com/QRwhY.jpg) možete vidjeti da se osnovni * dizajn * nije znatno promijenio.
Cigla kakva sada stoji nije vidjela strukturne promjene od 1958. godine, zbog čega je LEGO proslavio 50 godina cigle 2008. Cigla prije 1958. nije imala donje cijevi, koje su bile dio patenta koji spominjete.
@Joubarc - Struja 2x4 ima tanje zidove (s okomitim "grebenima") od ranijih 2x4 opeka od prije 10-15 godina. Čini se da ovo ima veću krutost, kao i smanjenje količine plastike. Nisam siguran poboljšava li ili smanjuje snagu kvačila.
@CadeRoux - točno, ali to zapravo nije strukturna promjena. Mislim da bi snaga kvačila trebala biti jednaka, jer su ostavili plastiku na dijelu zidova gdje je zatiči dotiču. Ali manje su plastični, to je sigurno.


Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...